Laatst vertelde ik wat voor werk ik doe aan een MKB-ondernemer. Naast juridische advisering voer ik procedures voor de kantonrechter. De ondernemer was verrast. Je staat voor de rechter? Dus je bent advocaat? Nee, dat toch niet. Procedures voeren voor de kantonrechter doe ik ook. En ik ben jurist! De mogelijkheid tot procederen maakt dus geen verschil. Wat is het verschil?

Aardzaken Op het gebied van arbeidsrecht, huurrecht en consumentenkwesties vinden gerechtelijke procedures plaats voor de kantonrechter. Het financieel belang maakt niet uit. Al procederen partijen over € 5.000 of € 250.000,- de kantonrechter spreekt zich hierover uit.

Een advocaat is dan niet verplicht. Juridische bijstand is echter wel aan te raden. Een jurist met proceservaring is betaalbaar en wikkelt deze rechtszaken probleemloos af. Op grond van de aard van de zaak (zoals arbeidsrecht) is de kantonrechter bevoegd kennis te nemen van de zaak. Als jurist voer ik procedures voor de kantonrechter.

Contractenrecht met een belang minder dan € 25.000,-. Er is een rechtsgebied dat een grijs gebied heeft. Dat is contractenrecht; geschillen tussen twee bedrijven. Als het belang onder de € 25.000 euro blijft, dan is de kantonrechter bevoegd. Uw juriste lost dit voor u op. Is het belang boven dit bedrag? Dan laat je de zaak voorbrengen bij de Rechtbank waarbij een advocaat verplicht is. Ook moet zowel de eisende partij als de wederpartij griffierechten betalen. Een kostbare aangelegenheid dus. Lees meer over de kosten van een rechtszaak op rechtspraak.nl

Tip: laat facturen niet te hoog oplopen. Factureer telkens na een paar duizend euro werk. Mocht er discussie ontstaan en de zaak belandt voor de rechter, dan betreft dit de kantonrechter en sta ik je bij van onderhandeling tot rechtszaak. Lees meer over beperking betalingsrisico in mijn vorige blog.

Wanneer een advocaat? Er zijn rechtsgebieden waarbij je het beste direct een advocaat kunt inschakelen. Dit betreft faillissementsrecht en bij echtscheidingen. Dit zijn rechtsgebieden waarbij derden benadeeld kunnen worden en dan is een advocaat verplicht. Derden zijn bijvoorbeeld kinderen. Bij een echtscheiding zijn de belangen van kinderen betrokken en een echtscheiding wordt dan ook uitsluitend door de rechtbank uitgeroepen. Er is een toezichthouder. Op het werk van een advocaat houdt De Deken, de Nederlandse Orde van Advocaten, toezicht. Ook gelden er gedragsregels voor advocaten.

Tot slot, ook al is er sprake van een juridisch conflict dan is een advocaat niet altijd nodig. Dit is afhankelijk van het rechtsgebied. Op het gebied van arbeidsrecht is een jurist altijd bevoegd. Ik ben jurist, sparringspartner op het gebied van arbeidsrecht en contractenrecht. Ik zorg voor arbeidsrechtelijke oplossingen. Van onderhandeling tot rechtszaak bij de kantonrechter, ik sta je bij. Meer weten over mijn dienstverlening? Neem vrijblijvend contact op.

Betrokken bij een eindeloos juridisch geschil? Zet er een punt achter. Juriste Punt.

Auteur mr. Sylvia Punt

Naast juridische advisering voer ik procedures op het gebied van arbeidsrecht en contractenrecht. Juriste Punt, uw juriste aan huis.

Juriste Punt

Juriste Punt, uw juriste aan huis